U bent hier
Stad Veurne is ook een bedrijf; NV-A Veurne vraagt zich af of dat bedrijf wel goed wordt bestuurd? Deel 1; WZC Ter Linden Kaaiplaats 2 - 8630 Veurne
Woonzorgcentrum Ter Linden ligt op een bevoorrechte plaats en hopelijk kunnen we deze plaats behouden. Privatisering staat niet in onze agenda. Zorgcentrum Veurne heeft een eeuwenoude traditie in bejaardenzorg en behartigt al sinds 1849 het lot van haar bejaarden. Inwoners van Veurne krijgen voorrang en je moet zorgbehoevend zijn. De doelgroep zijn fysisch zorgbehoevende en dementerende bejaarden.
Sinds dit zorgcentrum - Specifiek voor OCMW instellingen- in de loop van het jaar 2018 door het Gemeentedecreet van 15 juli 2015 werd gewijzigd door het Decreet over het lokaal bestuur dat van kracht is sinds 1 januari 2019 is de kwaliteit van dienstverlening achteruit gegaan. Het Decreet Lokaal Bestuur regelt sinds 2019 de basiswerking van Vlaamse gemeenten en OCMW’s, en de verzelfstandigings- en samenwerkingsentiteiten die ze hebben opgericht of waarin ze participeren, met o.m. de verregaande politieke en ambtelijke integratie van gemeente en OCMW.
Naar onze mening loopt het hier fout omdat beslissingen nu worden genomen door mensen die ver staan van de realiteit en de werkvloer. Ze hebben ook andere prioriteiten. Veelal ontbreekt het luisterend oor. Alles draait rond een goed bestuur die vooral moet willen.
Een bestuurslid NV-A is er bijna dagelijks aanwezig bij de dementerende bewoners als mantelzorger voor zijn vrouwtje en vrijwilliger. Zeker de zorg voor de dementerende bewoners moet beter desondanks het personeel zijn uiterste best doet. Er is evenmin een transparante boekhouding die de dagprijzen verantwoorden. De tarieven zijn op een jaar tijd fel gestegen en voor veel mensen onbetaalbaar zonder steun. We spreken toch over een OCMW instelling die onze ouderen nog een goed bestaan wil geven? Het doel van de NV-A Veurne is om Ter Linden zijn oude glorie terug te geven.
Je moet onderscheid maken tussen de afdelingen en periodes
Enerzijds de afdeling met bewoners met dementie en anderzijds de andere afdelingen. De problemen doen zich vooral voor op de afdeling met bewoners die dementie hebben. Op die laatste afdeling is heel veel zorg nodig. Zowel fisiek als mentaal en is de werklast zwaar. Al een tijd en op heden is het heel moeilijk om nog een goede zorg te kunnen geven op die afdeling.
Voor corona zag je hier nog voldoende personeel en lachende gezichten. Dan had je de corona periode die voor iedereen en overal een moeilijke periode was. Zoals op veel plaatsen deed het personeel ook hier het onmogelijke. Veel handengeklap maar ons bestuurslid zag hier geen beleidsverantwoordelijken toen hij twee keer vrijwilliger was op de coronaafdeling. Dan de na corona periode waar ondoordacht beleid en verkeerde inschattingen de zorg in Ter LInden niet ten goede kwam. Nu is er een nieuwe directeur en een zware taak staat hem te wachten.
Algemeen voor Ter LInden
Op een korte tijd - vooral de na corona periode - zijn de dagprijzen de hoogte ingegaan. Dat om dezelfde goede zorg te kunnen geven en de stijgende kosten ? Ons bestuurslid die al meer dan drie jaar de situatie hiet opvolgt heeft veel vragen bij de boekhoudkundige transparantie die de prijsverhogingen kunnen verantwoorden. Na veel gesprekken kreeg hij geen antwoorden en stuurde daarom een mail naar het voltallig college van burgemeester en schepenen.
Inhoud van de mail 13 maart 2024
Aan de burgemeester Veurne als o.a. verantwoordelijke personeel,
Beste Allen (schepenen Veurne, algemeen directeur, directeur Ter Linden, kwaliteit coördinator, hoofdverpleegkundige La Luna, vakbond ABVV en ACV)
Geachte heer burgemeester.
Ik had al zoveel nutteloze (wel leerrijke) gesprekken – mails, dat ik me nu rechtstreeks tot u wend. Ik kan maar besluiten dat u de eindverantwoordelijke bent en op de groene knop kan duwen. Zelfs de schepen van zorg lijkt me machteloos. In afwachting van een mogelijk publiek debat over Ter Linden stuur ik u de informatie rechtstreeks door. Zo bent u zeker op de hoogte van de problemen.
Stom om weer voor de zoveelste keer in herhaling te vallen maar de afdeling met bewoners met dementie is een bedrijf in crisis. Een crisis die zich verder zet in gans Ter Linden.
Er is een ernstig personeelsprobleem; een niet transparante boekhouding; noodzakelijke investeringen zoals zonwering gebeuren niet en het is niet meer mogelijk echte kwalitatieve zorg te bieden voor het welzijn van de bewoners. Ik herken hier niet meer het La Luna van 01 september 2019 toen mijn vrouwtje zich hier kwam vestigen uit noodzaak. Mijn vertrouwen voor een goede en veilige zorg is volledig weg en daarom ben ik bijna alle dagen bij haar om de zorg op mij te nemen. Niet de schuld van het personeel maar van het gevoerde beleid met een tekort aan handen op deze werkvloer waar het mentaal en fysiek moeilijk werken is. Soms zie ik hier drama’s, zowel voor personeel als voor bewoners. Nu ja; alles staat al geschreven in de vele mails die ik stuurde en de evaluatie die ik maakte. Nog meer in detail in mijn dagboek.
Verbetering; neen ik zie het “bedrijf” maar steeds dieper wegzakken in het moeras. Het virus begint zich overal te verspreiden in Ter Linden. Op La Luna is veel personeel te kort en ze moeten ook al bijspringen op andere afdelingen en tijdens de nacht. Dat is toch geen goed teken.
En neen; corona en de personeelsproblemen in de zorg liggen hier niet aan de basis van de problemen. Slecht en ondoordacht beleid zonder een transparante boekhouding en gebruik van de middelen zijn het probleem sinds het nieuwe decreet. Na corona waarschuwde ik al voor de problemen die zich nu voordoen. Ik kan terugvallen op de vele gesprekken, schrijfsels en mails die weinig of niets hebben opgebracht.
Zoals in een schaakspel kan je al je pionnen verplaatsen en/of opgebruiken tot je er geen meer hebt. Dat is aan het gebeuren met het personeel. Ik spreek dagelijks met heel veel personeel (ook ex personeel) en op de afdeling met bewoners met dementie zijn ze volledig opgebrand. Sommigen zien het niet meer zitten en anderen kunnen het niet meer aan. Meer details staan in mijn dagboek. Niet goed voor de zeldzame nieuwkomers die andere verwachtingen hadden of wie hier willen komen werken. Op andere afdelingen gaat het blijkbaar beter met uitzondering van de nachtploeg. Ik vraag me af hoe lang nog, want ook daar begint men dit beleid te voelen en zijn er weinig die zich geroepen voelen om te komen inspringen op La Luna of Avondrood.
Zowel als directeur, of als hoofdverpleegkundige moet je middelen hebben om goed te kunnen werken en te zorgen voor kwaliteit. Wachten op subsidies om iets te verwezenlijken is absurd. Zeker als OCMW instelling. Uiteraard moeten de normen voor de zorg van bewoners met dementie op Vlaams niveau omhoog maar dat is een ander verhaal.
Trouwens Veurne mag wat transparanter zijn over alle subsidies die ze al krijgen van het Vlaamse Gewest. Ik wil graag eens verwijzen naar twee subsidies en een investering die hier o.a. kunnen gebruikt worden maar geen duidelijkheid over bestaat:
- 2 x 20000 euro gedurende drie jaar voor 2 personeelsleden die verpleegkunde konden studeren en te zorgen voor vervanging?
- Wat deed stad Veurne in 2023 met een subsidie van 4.714.610 van het Vlaamse gemeentefonds? In 2022 4.968.643 euro. Het Gemeentefonds zorgt voor een basisfinanciering van de gemeenten en OCMW's en een herverdeling van middelen van meer draagkrachtige naar minder draagkrachtige gemeenten. De gemeenten en OCMW's beslissen autonoom over de aanwending van deze financieringsmiddelen, hetzij voor de financiering van reguliere uitgaven, hetzij voor hun investeringsbeleid. Het Gemeentefonds omvat een hoofddotatie en aanvullende dotaties voor: de centrumsteden, de Eliacompensatie, de integratie van een aantal sectorale subsidies, de overname van provinciale instellingen door enkele gemeenten. Meerwaarde voor Ter Linden?
- Geen subsidie maar wel een investering met opbrengst. Welk persoonlijk nut heeft Ter Linden aan de zonnepanelen op het dak?
- Is er een financiële bijdrage door Lime assistentiewoningen aan Ter Linden voor de zorg die men daar moet geven door het personeel van hier? Wij betalen toch ook.
…
Veurne kreeg het meeste subsidies in West Vlaanderen van het Vlaamse Gewest (uiteraard positief) maar ik vind weinig transparantie daarover terug. Hier en daar is het duidelijk zoals voor de jeugd en het bakkerijmuseum. Als bewoner en zijn familie hebben we recht (openbaarheid van bestuur) op een duidelijk transparant beleid; ook financieel die de dagprijzen verantwoorden.
Veel taken kan je maar uitvoeren met voldoende personeel. Personeel dat er niet meer is en dat meer en meer aan het uitvallen is. Anderen die kunnen, gaan vroeger met pensioen dan dat ze zinnens waren. Ik zou eens een externe personeel audit doen of een extern psychosociaal onderzoek – risicoanalyse bij het personeel.
Voor het overige verwijs ik naar mijn evaluatie die ik voorzichtig aan het verspreiden ben waar het nuttig kan zijn voor het goede doel. Hopelijk krijgt Ter Linden zijn oude glorie terug maar dat zal een proces van lange adem worden. Het zal niet lukken zonder investeringen en meer autonomie vanuit Ter Linden, want zelfs na drie jaar lukt het nog niet de noodzakelijke en verplichte zonwering te plaatsen.
Dit zijn geen politieke spelletjes en geen fake news maar een noodoproep voor het welzijn van de bewoners en het personeel. Ik doe dit als bezorgde echtgenoot van een bewoonster en spring in de bres voor de andere bewoners (die geen woord hebben) en het personeel. Ik had al heel veel gesprekken en stel vast dat ook de schepen van zorg machteloos is. Ik kan dan maar vermoeden dat de burgemeester hier de eindverantwoordelijke is? Er bestaan oplossingen maar die zullen vanuit het stadshuis moeten komen zonder te veel te denken aan de centen maar eerder aan de mensen. Wat goed is, is goed; wat slecht is, is slecht. Ik heb een hekel aan al die propagandaboodschappen die alles willen verbloemen en veel realiteit verbergen.
Volgende stap is de pers.
Antwoord op de mail
Op heden nog geen antwoord alhoewel blijkbaar er kort na de mail een college werd gehouden. Er bereikten ons bestuurslid bizarre geruchten over het budgettair beleid van Ter Linden. Wordt vervolgd.