N-VA Veurne roept op om waterzieke grond langs Proostdijkstraat niet te verkavelen

Op 20 maart 2024

Uit de laatste Pano reportage is gebleken dat er nog steeds gebouwd wordt in overstromingsgevoeliggebied. Ook in Veurne zijn er plannen om te bouwen in een watergevoelige weide langs de Proostdijkstraat, steekt Wouter Vanlouwe van wal. Samen met een private partner heeft  Burgemeester Roose de intentie om hier een verkaveling te realiseren met 65 grondgebonden wooneenheden.
Als kind fietste raadslid Bart Goudeseune iedere dag van de Feyslaan langs deze weide naar school en toen al stond deze weide vaak grotendeels onder water in de herfst en winter. Ook op de watertoets kaarten blijkt duidelijk dat de volledige weide van lichtblauw (kleine kans op overstromingen bij intense neerslag) tot zelfs donkerblauw (grote kans op overstromingen bij intense neerslag) staat ingekleurd.

Uit de recente overstromingen in de Ijzervallei hebben we toch geleerd dat we net stroomopwaarts meer water moeten bufferen als we meer willen doen aan de waterellende stroomafwaarts. En we moeten net meer ruimte voor water creëren anno 2024 en zeker niet bouwen in watergevoelig gebied zoals hier in de Proostdijkstraat. Met N-VA Veurne pleiten we dan ook om deze grond niet te verkavelen, maar de mogelijkheden te onderzoeken van het aansluitend hoger gelegen perceel, waarvan na een gerechtelijke uitspraak Stad Veurne de legitieme koper moet worden. Tot op heden wordt deze definitieve aankoop, waarvan een rechtsgeldige geregistreerde verkoopovereenkomst bestaat, al jaren  telkens weer uitgesteld, waardoor vandaag opnieuw een gerechtelijke procedure dreigt, met een mogelijke eis tot  grote schadevergoeding, gaat Wouter Vanlouwe verder.
Het reeds aangekochte en watergevoelige perceel kan dan mogelijk ingericht worden met wadi’s, wandelpaden en bijkomend groen voor de omliggende buurt, hoopt Bart dan weer.

Ook, in de toekomst, bij het vastleggen van zoekzones voor uitbreiding afbakening stedelijk gebied Veurne moet er steeds gekeken worden om niet te bouwen in watergevoelige gebieden. Zo kan de zone naast de Europalaan (N8) ook  beter behouden blijven als buffergebied. Bij hoge waterstand vangt deze zone heel veel water op vanuit de Calonnegracht/Bergenvaart, besluit raadslid Dirk Kesteloot.

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is