U bent hier
Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) voorziet 103.173,22 euro voor de renovatie van het burgerhuis
Een restant van het voormalige Cellenbroedersklooster in Veurne.
Dit pand is bijzonder belangrijk voor de sociaal-culturele geschiedenis van Veurne en is daarnaast op architectureel vlak een beeldbepalend gebouw op de westelijke zijde van de Sint-Denijsplaats. Dankzij deze Vlaamse steun krijgt het nu een belangrijke opfrisbeurt. Dat draagt bij tot het uitzicht en de uitstraling van Veurne.
Dankzij de standaardpremie van de Vlaamse overheid kunnen eigenaars van onroerend erfgoed via een eenvoudige procedure snel ondersteuning krijgen om hun erfgoed te onderhouden. Ook de stad Veurne maakt gebruik van deze premie om het burgerhuis op de Sint-Denijsplaats te renoveren. De subsidies zullen gebruikt worden voor schilderwerken aan de gevel, het smeedijzer en het houten buitenschrijnwerk. Daarnaast worden er voorzetramen aan de ramen in de kantoren geplaatst.
Het pand is de enige en belangrijke getuigenis van de drie eeuwen durende aanwezigheid van de Cellenbroeders in onze stad. Deze orde speelde zowel in Veurne als in de regio een belangrijke rol op sociaal vlak. Ze zette zich in voor de leprozen en krankzinnigen van die tijd en voor de mensen die overleden door de sterk om zich heen grijpende epidemieën. Het gebouw zelf is beeldbepalend op de Sint-Denijsplaats en is de enige historische restant van de voormalige Sint-Denijsparochie. Het is daarom bijzonder belangrijk dat onze N-VA-minister hierin investeert.
Meer informatie over het gebouw; 17de-eeuwse zwakzinningen bij de Veurnse cellenbroeders, Biekorf. Jaargang 108 - DBNL te lezen via internet.